Yhteiskunnalliset laskurit -demo

01.04.2019

Yhteiskunnalliset laskurit -demo

Demossa muokataan erilaisia yhteiskunnallisiin teemoihin liittyviä lyhyitä ohjelmia koodia manipuloimalla. Yksinkertaisen tehtävän avulla on helppo tutustua ohjelmointiin ja kokeilla käytännössä, kuinka helppoa koodin manipulointi on. Demo havainnollistaa ohjelmoinnin peruslogiikkaa yksinkertaisen tehtävän kautta. Tämä tehtävä sopii esimerkiksi yhteiskuntaopin ja historian tunneille. Demossa tutustutaan Javascript-ohjelmointikieleen ja HTML-kieleen, ja ohjelma toimii selaimessa.

Demotunnin vetää Sotungin lukion yhteiskuntaopin ja historian lehtori, Matti Jussila.

Esimerkkiaiheita eri oppiaineissa:

  • 1. Yhteiskuntaoppi
  • YH1: Vaalituloslaskuri tai vaalikone, jossa voi kokeilla, mikä puolue on sopivin
  • YH2: Yrityksen tuloksen laskenta tai valtionvelkalaskuri
  • 2. Historia
  • HI1 tai HI5: Keskiaikainen ruuantuotanto

Esivalmistelut

Kurssin opettaja voi halutessaan vaikuttaa tehtävän sisältöön. LTL-hanke toteuttaa alustuksen tunnin alkuun ohjelmoinnista sekä ohjaa ohjelmointiosuuden. Aiempaa osaamista ohjelmoinnista ei tarvita. Opiskelijoiden on hyvä ladata ilmainen Notepad++ -ohjelma Windows-koneelle, tai Brackets Apple-koneelle ennen demotuntia. Windows-koneissa on hyvä olla jokin muu selain kuin IE tai Edge, esimerkiksi Chrome tai Firefox.

Kesto: 1 oppitunti.

Kevään 2019 demot

Luovaa teknologiaa lukioihin –hanke haluaa kannustaa opettajia käyttämään ohjelmointia luovasti osana oppituntejaan. Kevään aikana Vantaan lukioiden opettajien on mahdollista tilata hankkeen kautta tunneilleen erilaisia demoja. Demot voi tilata hankkeen projektisuunnittelijalta Laura Lindforsilta sähköpostitse (laura.lindfors@vantaa.fi) vähintään kaksi viikkoa aiemmin. Demot räätälöidään opettajan kanssa oppiaineeseen sopivaksi. Tarkoituksena onkin kokeilla yhdessä erilaisia pedagogisia lähestymistapoja niin ohjelmoinnin kuin oppiaineen opetukseen. Tämä ei siis vaadi opettajalta juurikaan muuta kuin tutkivaa asennetta omaan oppiainettaan ja uutta kohtaan! Löydät kaikki demot täältä. Lisätietoja hankkeesta saat täältä. Demoja tarjotaan toukokuun loppuun saakka.

Robotiikan oppimiskeskus

Lummetie 4

01300 Vantaa

Projektisuunnittelija: Tuulia Kuismin,
0405487832, tuulia.kuismin@vantaa.fi