Teknologinen kehitys ja tulevaisuuden työpaikat

03.06.2019

Teknologinen kehitys ja tulevaisuuden työpaikat

Paljon puhutaan teknologisesta kehityksestä ja erityisesti tulevaisuuden työpaikoista. Onko niitä työpaikkoja ollenkaan enää 30 vuoden päästä? No on, mutta ehkä ei samalla tavalla kuin nyt.

Automaatio korvaa ihmisen työpaikkoja koko ajan ja tämä tulee tietenkin halvemmaksi yhtiöille kun robotti pystyy korvaamaan ihmisen, jolle pitäisi maksaa palkkaa. Sinäänsä tämähän kuulostaa ongelmalliselta, mutta onneksi teknistä osaamista tullaan tarvitsemaan entistä enemmän. Ei pitäisi puhua siitä että robotit korvaavat ihmiset vaan pikemminkin että ihminen tulee työskentelemään robotin rinnalla.

Tässä päästään kuitenkin seuraavaan aiheeseen, eli koodaukseen. Suomessa on huutava pula koodareista ja työttömiä koodareita ei Suomessa käytännössä ole. Tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan koodausta melkein kaikkiin työtehtäviin ja kaikkien tulisi hallita edes ohjelmoinnin perusteet.

Jo ala-asteella olisi hyvä opetella miten ohjelmointi toimii jotta yläasteella pääsisi jotenkuten opettelemaan. Myös ammattikouluissa ja lukiossa tulisi opettaa ohjelmointia, jotta kaikki osaisivat jonkin verran.

Teknologista osaamista tarvitaan jo nyt melkein kaikilla työpaikoilla, olit sitten lääkäri tai IT-ammattilainen.

Lukiolaisena voin sanoa että meille opetettiin ihan liian vähän tietokoneista ja niiden käytöstä peruskoulussa. En muista että oltaisiin edes Exceliä käyty läpi.

Koodaus on onneksi lisätty opintosuunnitelmaan vuonna 2016 ja yläasteeltani löytyy nykyään jopa oma tila koodaustarkoitukseen . Hyvä päättäjät!

Opiskelijana tietenkin huolettaa se, että pärjääkö ilman ohjelmointia? Suurin osa nuorista ei kuitenkaan osaa koodata ja valtaosa ei varmaan edes tiedä mitä koodaus on.

Tulevaisuudessa työelämä tulee olemaan hyvin erilainen kuin nyt, moniosaamista tullaan arvostamaan yhä enemmän ja rutiinitehtävät vähenevät. Työtehtäviä tulee siis lisää, eli joustavuutta sekä uuden oppimista tarvitaan. En usko että koodaus tulee olemaan välttämätön kriteeri meille tulevaisuuden työelämässä, mutta mikäli sitä osaa tulee töihin pääseminen olemaan huomattavasti helpompaa, melkein kaikille aloille.

Lue lisää koodauksesta alla olevista linkeistä!

Lue lisää:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/17/koodi-kaikkialla-lyhyt-johdatus-ohjelmoinnin-maailmaan

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/09/17/kiinnostaako-koodaus-nailla-paaset-ohjelmoinnin-alkuun

https://kodarit.fi/miksi-koodausta-pitaa-nyt-opettaa-kaikille/

Teksti: Emil Henriksén

Lähteet:

https://www.kaleva.fi/uutiset/talous/koodareista-on-suomessa-huutava-pula-helpotusta-haetaan-sielta-missa-pippuri-kasvaa/805268/

https://kodarit.fi/miksi-koodausta-pitaa-nyt-opettaa-kaikille/

https://moreenimedia.uta.fi/2018/02/06/koodaus-on-tulevaisuuden-kansalaistaito-ohjelmoimaan-voivat-oppia-niin-tenavat-kuin-seniorit/

https://moreenimedia.uta.fi/2018/02/06/koodaus-on-tulevaisuuden-kansalaistaito-ohjelmoimaan-voivat-oppia-niin-tenavat-kuin-seniorit/

https://suomalainentyo.fi/2017/09/25/tutkimus-tulevaisuuden-tyoelamassa-korostuu-teknologian-kaytto/

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/244290-tyoelama-mullistuu-tallainen-tulevaisuuden-supertyontekija

Robotiikan oppimiskeskus

Kirjasolan puoleinen sisäänkäynti

Lummetie 4

01300 Vantaa

Projektisuunnittelija: Tuulia Kuismin,
0405487832, tuulia.kuismin@vantaa.fi

Projektisuunnittelija: Antti Luoto,
0404805687, antti.luoto@vantaa.fi