Toisen Showroom-päivän satoa – käsittelyssä uuden koulun kalusteideat ja turvallinen koulutie

15.06.2018

‍Rajatorpan koulun oppilaille järjestettiin tiistaina 15.5. kokonaisuudessaan toinen Showroom-tilaisuus, jossa he osallistuivat erilaisiin uuden koulun suunnittelua tukeviin työpisteisiin. Oppilaat pääsivät tutustumaan uuden koulun oppisoluun VR-lasien avulla, sekä merkitsivät aluesuunnitelmaan omat koulureittinsä. Tietoja kulkureiteistä hyödynnetään työmaasuunnitelmassa, jotta oppilaat voivat syksyllä kulkea koulutietään turvallisesti. Riemua herätti myös irtokalustetyöpaja, jossa oppilaat pääsivät ryhmissä kommentoimaan ideakuvia moderniin oppimisympäristöön soveltuvista kalusteista. Työpajan yleistunnelma oli innostunut ja mikä tärkeintä, oppilaat kokivat voivansa aidosti vaikuttaa projektin ratkaisuihin.

Valokuva

Lähes jokainen ryhmä ihastui rentoihin oleskeluryhmiin – kiemuraisten sohvien, värikkäiden rahien ja luonnonkiviä muistuttavien tyynyröykkiöiden suuri suosio kertoi oppilaiden haaveista saada luokkatiloihin pehmeitä istuimia vaihtoehdoksi koville tuoleille. Tekstiilipintaiset sermit ja pöydälle asetettavat näkösuojat houkuttelivat puolestaan keskittymisrauhaa kaipaavia oppilaita. Myös liikunnalliset aktiivituolit ja -pallot kiehtoivat lähes jokaista ryhmää, kun taas ajatus seisomatyöpisteistä jakoi mielipiteitä jyrkästi puolesta ja vastaan. Useat oppilaat innostuivat työympäristöistä tutuista pyörällisistä tuoleista, modulaarisista hyllyistä sekä kalusteisiin integroiduista latauspisteistä. Herkullisen väriset sohvat ja veikeät muodot taisivat viedä oppilaiden huomion tavanomaisilta koulukalusteilta, jotka tuomittiinkin aivan liian tylsiksi. Kuitenkin pienen pohdinnan jälkeen oppilaat totesivat myös tuolien ja pöytien olevan tarpeellisia eikä niistä haluta täysin luopua.‍

Yhteenvetona työpajasta jäi erityisesti mieleen oppilaiden toiveet virikkeellisistä ja rennoista kalusteista sekä mahdollisuus valita paikka omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Showroom-päivän aineistoa ja havaintoja esiteltiin myöhemmin 23.5. järjestetyssä infotilaisuudessa, johon Rajatorppalaiset ja koululaisten vanhemmat kokoontuivat keskustelemaan työmaan järjestelyistä ja tutustumaan uuden koulun tarkentuviin suunnitelmiin. Vanhempien ajatuksia olivat kuuntelemassa Työpäällikkö Jaakko Hakala NCC:ltä, Eero Väätäinen Vantaan kaupungin sivistystoimesta, Hilla Rudanko Arkkitehtitoimisto Rudanko&Kankkusesta, sekä Rajatorpan koulun rehtori Anne Dernjatin.

Valokuva

Myös vanhemmat pääsivät kurkistamaan oppimisalueille virtuaalilasien avulla ja näkivät oppilaiden showroom-päivässä ideoituja kalustusehdotuksia. Virtuaalilaseilla nähtiin vielä kalustamatonta, avaraa oppimisaluetta, johon kalustusideoita tullaan sijoittamaan tulevina kuukausina. Oppilaiden suosituimmista kulkureiteistä kerätty aineisto toimii hyvänä pohjana sille, että työmaa-alue ja lasten koulutie ovat ehdottoman turvallisia uuden lukukauden alkaessa. Tavoitteena on, että vanhemmat kokevat lastensa olevan turvassa, ja että ehkä myös koulutieltä olisi helppo vilkuilla työmaalle. Näin oppilaat eivät välttämättä tarvitsisi erillistä kurkistusikkunaa työmaalle, vaan pääsisivät seuraamaan rakennustöitä vaivattomasti ja turvallisesti.

Suunnitelmat olivat tarkentuneet edellisen työpajan tilanteesta ja pysäköintialueen siirto kokonaan koulun eteläpuolelle Vapaalankujan päätyyn keräsikin kiitosta infoon osallistuneilta. Koulun rakennuslupasuunnitelmat valmistuvat kesäkuussa, ja suunnitelmista laitetaan poimintoja koulun nettisivuille heti niiden valmistuttua.

Rajatorpan koulu

Kanslia 050 303 2646

Vapaalanpolku 13

01650 Vantaa

Rehtori: Anne Dernjatin,
040 508 7632

Apulaisrehtori: Maija Eskelinen,
040 716 5205

Rajatorpan koulu, postiosoite

PL 2520

01030 VANTAAN KAUPUNKI

instagram