Lukuiloa ja -vinkkejä syksyn alkuun

Koulun opettajien luen ja toimin -tiimi on kerännyt erilaisia lukemista helpottavia vinkkejään lukemista aloitteleville lapsille, mutta myös vanhemmille oppilaille:

Vinkkejä pienille aloitteleville lukijoille:

Ekapeli Alku sekä Pikku Kakkonen Eskari sovellukset ovat hyviä suomalaisia pelejä, joissa voi harjoitella kirjain-äänne-yhdistelmiä sekä kerrata jo opittuja asioita. Ekapelistä on saatavilla myös S2-versio. Muita pelejä ovat mm. Molla ABC, Lolan aakkosjuna. Oppi & ilo -sivuilla on myös eri-ikäisille ilmaisia pelejä, joissa harjoitellaan myös muita asioita lukivalmiuksien ja kielitietoisuuden lisäksi.

Lukuviivain on oman sormen lisäksi kätevä apuväline. Se helpottaa lasta seuraamaan, miten lukeminen etenee ja rivit hahmottuu. Tavallinen viivoitin käy myös tähän.

Lukemista voi sujuvoittaa myös esim. lautapelien avulla, joissa on erilaisia tehtäviä ja visaisia kysymyksiä. Esim. Tieto-taito-temppu ja iknow junior. Erilaiset tekstit sekä ympäristön tekstien hyödyntäminen tukevat myös lukemisen ja sen ymmärtämisen kehittymistä. Aloitteleva lukija voi lukea vaikka katumainoksia auton ikkunasta käsin tai kaupan ulko-oven mainoksia. Suositeltava lukemismäärä säännöllisesti on vähintään 15 min/ vrk. Lukeminen on hyvä ottaa säännölliseksi osaksi arkea. Monet lapset pitävät siitä, kun luetaan yhdessä, luetaan vuorotellen tai lapsi lukee aikuiselle vaikka iltasadun. Lapsi voi myös lukea esim. perheen kotieläimelle, pehmolelulle tai nauhoittaa omaa lukemistaan. Ilmainen Luppakorva -sovellus löytyy myös internetistä. Siinä lukemalla koiralle saa koiralle ruokaa ja erilaisia leikkivälineitä ym. Kiinnostava aihepiiri ja lapsen oma osallisuus kirjaa valitessa auttavat harjoitteluun motivoimisessa. Alussa kannattaa valita kirjat sen mukaan, että luettava materiaali on riittävän helppoa – pienillä haasteilla höystettynä. Tärkeää on ettei lapsi lannistu isosta tekstin määrästä.

Esimerkin voima on tärkeää. Myönteinen ilmapiiri ja positiivinen suhtautuminen lukemiseen ovat merkittävässä roolissa. Kirjaston tarjonta on kattava ja monipuolinen. Lapsen tutustuttaminen jo varhaislapsuudessa kirjaston käyttöön on hyödyllistä tulevaisuutta varten – niin painettujen kuin sähköisten kirjojenkin osalta. Kirjastojen henkilökunta neuvoo kirjojen valinnassa.

Vinkkejä kotona tapahtuvaan lukemiseen löytyy esim. seuraavilta sivustoilta:

1) https://lukusilta.fi/ - sivustolla on tietoa mm. lukemaan oppimisesta, lukutaidosta, lukivaikeudesta ja suomi toisena kielenä opiskelusta/oppimisesta. Ylläpitäjä Niilo Mäki Instituutti.

2) Sivusto http://www.lukimat.fi/lukeminen/vanhemmalle antaa vinkkejä lukemisen aloittamiseen sekä lukemisen pulmakohtiin. Sivusto esittelee myös Ekapelin.

3) Lukusankarit -sivulta (WSOY, Tammi) löytyy mm. lastenkirjailijoiden haastatteluita ja lukuvinkkejä eri-ikäisille lapsille. https://www.kirja.fi/lukusankarit/

4) 5-6-luokkalaisille löytyy kirjavinkkauksia uusista kirjoista esim. https://www.kirjastokaista.fi/lukuvinkit-nuorille/

  • Julkaistu: 06.08.2021

Pähkinärinteen koulu

Opettajainhuone 040 198 4627

Mantelikuja 4

PL 2511

01710 Vantaa

Rehtori: Tiina Kärkkäinen,
040 026 3151

Apulaisrehtori: Satu Mansikka,
050 303 2506

Koulusihteeri: Jaana Forsström,
043 825 3620

facebook twitter instagram