Vapaata kirjoittamista kokeiltiin nuorten työpajoilla - auttoi selkeyttämään ajatuksia

VAPAATA KIRJOITTAMISTA KOKEILTIIN NUORTEN TYÖPAJOILLA ENSIMMÄISTÄ KERTAA
- Auttoi ajatusten selkeyttämiseen ja stressin purkamiseen

Työelämästrategisti ja kirjailija Linnea Alho on ohjannut kädentaitopajan nuorille vapaan kirjoittamisen kurssia kevään ja kesän aikana. Nimensä mukaisesti kirjoittamisessa lähdetään liikkeelle sen hetkisistä tuntemuksista ja kirjoitetaan, mitä mieleen tulee.

"Kirjoittaminen voi kummuta mistä vain ja johtaa mihin vain, vaikkapa uniin tai tulevaisuuden toiveisiin", kertoo Alho.

Tämän tyyppistä työskentelyä kokeillaan nuorten työpajalla ensimmäistä kertaa.

”Oleellista on se, että tekstiä ei arvostella eikä tekstiä suunnitella etukäteen. Ei mietitä, onko se hyvää kirjallisuutta vaan pohditaan sisällön kautta, mitä teksti tarkoittaa nuorelle itselleen”, avaa Alho vapaan kirjoittamisen ideaa.

Kurssia pidettiin kuusi kertaa ja siihen osallistui viisi nuorta muun työpajatoiminnan ohessa. Nuoret pitivät kurssista niin paljon, että halusivat muutaman lisäkurssin.

”Oli tosi hauskaa, kun sai kirjoittaa mitä vaan eikä tarvinnut liikaa miettiä”

”Koulussa tykkäsin kirjoittamisesta, mutta olin aina kriittinen tekstin suhteen. Tässä tavassa tekstin ei tarvitse olla mikään ”master piece”. Jos tuntuu hyvältä kirjoittaa, niin vaan kirjoittaa!”, kertoivat nuoret kirjoittamisen lomassa heränneistä tuntemuksista.

Omat ajatukset vapaammin ulos

Nuoret kokivat, että kirjoittamisesta löytyi apua mm. stressin purkamiseen, ajatusten selkiytymiseen ja omien vahvuuksien löytämiseen. Moni uskoi kirjoittavansa jatkossakin ja yksi nuorista kertoi jo ottaneensa kirjoittamisen päivittäiseen käyttöönsä.

”Ajatukset saa putsattua kirjoittamiseen. Tässä ne nyt ovat ylhäällä kaikki – jo se voi rentouttaa. Niin pienilläkin asioilla voi olla suuri vaikutus,”

Ryhmässä oli avoin henki ja se rohkaisi nuoria myös jakamaan omia tekstejä. Nuoret suosittelisivat kirjoitusta ihan kaikille.

  • Julkaistu: 08.07.2019

facebook instagram youtube