Valinnaisaineet alakoulussa 2019-2020

‍Mikkolan koulussa valinnaisaineet valitaan Wilmassa oppilaan käyttäjätunnuksella. On tärkeää, että valinnat tehdään oikein, sillä keväällä ryhmiä muodostettaessa ei niitä voi enää vaihtaa. Vaikka oppilas tekee valinnat itselleen niin huoltajan on hyvä olla mukana vaihtoehtoja harkittaessa ja kursseja valittaessa.

Valinnat Wilmassa 20.-24.3.2019. Valinnat tehdään oppilaan käyttäjätunnuksella Wilman kurssitarjottimessa, joka on seuraavan kouluvuoden valintoja varten auki keskiviikosta 20.3. klo 18:00 sunnuntaihin 24.3. klo 16:00 saakka. Valinnat voi tehdä kotikoneella taikka tarvittaessa tulla paikalle Mikkolan koulun Lyyra-rakennuksen ruokalaan, Lyyrantie 2, jossa opastamassa on opinto-ohjaaja. Opo on paikalla keskiviikkona 20.3. klo 18-19. Ja mukaan oma koulun käyttöön antama Chromebook tai kännykkä.

Valinnaisaineet valitaan seuraavaa kouluvuotta varten eli nykyinen 3. luokkalainen valitsee 4.lk valinnaisaineita, nykyinen 4. luokkalainen 5.lk valinnaisaineita ja niin edelleen. Nykyiset kuudennen luokan oppilaat tekevät valinnat 7. luokalle, josta ohjeet löytyvät sivulta Valinnaisaineet yläkoulussa .

Opiskeluohjelmaan voi valita mm. taito- ja taideaineita, tietotekniikkaa, ihmissuhdetaitoja käsitteleviä kursseja, viestintäkursseja sekä lisäkursseja kielissä ja luonnontieteissä. Valinnaisaineet kannattaa valita oman kiinnostuksen, harrastusten tai taipumusten mukaan.

Kaikkien aineiden, myös valinnaisaineiden, opiskelu vaatii työtä. Uuden oppiminen antaa kuitenkin palkkioksi hyvän mielen. Iloista uskallusta valintojen tekoon!

Vuosiluokille 4-6 oppilas valitsee jokaiselle vuosiluokalle kaksi eri taide- ja taitoainetta, joita toista opetetaan kaksi tuntia viikossa syyslukukaudella ja toista kaksi tuntia viikossa kevätlukukaudella.

Musiikkiluokalla opiskeleva ei tee tätä valintaa vaan opiskelee sen sijaan musiikkiluokan musiikkia. Mahdollinen A2-kieli ei vaikuta valinnaisaineiden valintaan vaan se opiskellaan ylimääräisenä opintona.

Taito- ja taideaineita ovat musiikki, kuvataide, käsityö, liikunta ja kotitalous. Opetusryhmän muodostuminen kuhunkin taito- ja taideaineeseen edellyttää, että riittävän moni oppilas on valinnut sen. Taito- ja taideaineiden opetus hoidetaan luokkatasoisesti, mutta ei luokittain. Näin esimerkiksi 4. luokkalaisten kuvataideryhmässä voi opiskella oppilaita kaikilta nelosluokilta, mutta ei 5. tai 6. luokilta.

Käsityötä ei enää jaeta teknisiin tai tekstiilitöihin, vaan jako tapahtuu kovat tai pehmeät materiaalit. 4.lk käsityössä painotus on oppilaan valinnan mukaisesti näistä jompaan kumpaan, 5.lk käsitöissä koviin materiaaleihin ja 6.lk käsitöissä pehmeisiin materiaaleihin.

Näiden vallinnaisten taito- ja taideaineitten lisäksi opiskellaan musiikkia, kuvataidetta, käsityötä ja liikuntaa myös pakollisena oppiaineena jokaisella luokka-asteella.

Vuosiluokilla 4-6 oppilas valitsee myös yhden muun valinnaisaineen, jota opiskellaan joko syys- tai kevätlukukaudella kaksi tuntia viikossa. Näitä valinnaisaineita ovat esimerkiksi sporttikurssi, luova käsityö tai tietokonepelikurssi. Tarkat kurssikuvaukset löydät tämän sivun lopusta.

Näissä vapaasti valittavissa muissa valinnaisaineissa voi ryhmässä olla mukana oppilaita miltä tahansa vuosiluokalta 4-6. Näin parannetaan mahdollisuutta ryhmän muodostumiseen.

Kuten taito- ja taideaineita musiikkiluokkalaiset eivät valitse myöskään tätä muuta valinnaisainetta.

Valinnaisaineiden ryhmäkoot rajattu opetettavan tilan mukaan, esimerkiksi kotitalousluokassa saa opiskella korkeintaan 16 oppilasta samanaikaisesti.


Kun opetettavan valinnaisaineen
ryhmä tulee täyteen,
Wilma ilmoittaa ettei sitä voi enää valita.

HUOM! Jos valinnaisaineeseen on liian vähän ilmoittautuneita, ei siitä lopulta muodosteta ryhmää. Siinä tapauksessa opinto-ohjaaja ottaa oppilaaseen yhteyttä valinnan vaihtamiseksi.

Vuosiluokkien 4-6 taito- ja taideaineet (valitse kaksi):

Musiikki, kuvataide, käsityö (kovat materiaalit), käsityö (pehmeät materiaalit), liikunta tai kotitalous.

Vuosiluokkien 4-6 muut valinnaisaineet (valitse yksi):

Ilmaisutaito (suomen kieli ja kirjallisuus); 1 ryhmä keväällä; max. 20 oppilasta
Oletko kiinnostunut näyttelemisestä ja esiintymisestä? Jos vastasit kyllä, tule silloin ilmaisutaidon kurssille! Kurssilla kehitetään ilmaisu-, vuorovaikutus- ja ryhmätyöskentelytaitoja sekä tutustutaan teatteritaiteen eri osa-alueisiin.

Sanataidekurssi (suomen kieli ja kirjallisuus); 1 ryhmä syksyllä; max. 20 oppilasta
Sanataidekurssilla
luetaan yhdessä kirjoja.
Puhutaan ja kuunnellaan,
piirretään, leikataan, liimataan.
Maistellaan jänniä sanoja ja
luodaan omia tarinoita.
Sanataidekurssilla eläydytään yhdessä kirjallisuuteen ja seikkaillaan tarinoiden maailmassa. Leikitellään kielellä ja sanoilla ja luodaan omia hahmoja ja tarinoita piirtäen, kertoen ja kirjoittaen.

Tiedevalinnainen (ympäristöoppi); 1 ryhmä keväällä; max. 16 oppilasta
Tule tekemään mielenkiintoisia tutkimuksia ja ihmettelemään luonnonilmiöitä.

Pikkuyrittäjät (muu valinnaisaine, yhteiskuntaoppi); 1 ryhmä keväällä; max. 20 oppilasta
Mitä tahansa voi saavuttaa, kunhan vain yrittää! Pikkuyrittäjät -kurssilla kehität ryhmätyönä oman liikeideanne, suunnittelette yrityksellenne logon, sloganin ja kotisivut sekä hiotte yrityksellenne myyntipuheen. Yritykset esitellään kurssin lopuksi muille.

Biisien tekokurssi (musiikki); 1 ryhmä syksyllä; max. 20 oppilasta
Haluatko tehdä tietokoneella musaa kuten Darude? Pyöriikö mielessäsi oma sävellys, jonka haluat nuoteille? Laulattaako ja haluat oman laulusi talteen? Jos vastasit johonkin näistä kyllä, kannattaa tulla tälle kurssille.

Luova kuvis (kuvataide); 1 ryhmä keväällä; max. 22 oppilasta
Onko kuvataide ilosi ja intohimosi? Tule mukaan syventämään taitojasi ja käyttämään kuvataidetta monipuolisesti projektityöskentelyssä.

Sarjakuvakurssi (kuvataide); 1 ryhmä syksyllä; max. 24 oppilasta
Tee omia tarinoita sarjakuvatekniikalla eri apuvälineitä käyttäen.

Haave todeksi (käsityö, kovat materiaalit); 1 ryhmä syksyllä ja 1 ryhmä keväällä; max. 32 oppilasta
Toteutat Werstaalla mestarin avustuksella haaveidesi käsityön ja opit kuinka haaveita toteutetaan! Käytössäsi puu, metalli, elektroniikka ja 3D-tulostus.

Luova kässä (käsityö, pehmeät materiaalit); 1 ryhmä syksyllä; max. 20 oppilasta
Neulo, virkkaa tai ompele! Ideoi, suunnittele ja toteuta unelmasi käyttäen pehmeitä materiaaleja.

Robotiikka (käsityö, kovat materiaalit); 1 ryhmä syksyllä; max. 16 oppilasta
Pääset ohjelmoimaan ja rakentamaan robotteja. Tarvittavia osia voidaan tuottaa 3d-tulostuksella.

Sähäkkä sähkäri (käsityö, kovat materiaalit); 1 ryhmä keväällä; max. 16 oppilasta
Opit rakentamaan turvallisesti toimivia sähkölaitteita. Tutustut elektroniikan perusteisiin ja hienouksiin.

Retkeilykurssi (liikunta, ympäristöoppi); 1 ryhmä syksyllä omalla aikataululla; max. 16 oppilasta
Reppu selkään ja menoksi. Jos pidät ulkoilusta ja eväsretkistä, tämä on juuri oikea kurssi sinulle. Retkeilykurssilla tehdään metsäretkiä lähiluontoon ja vähän kauemmaksikin. Siinä sivussa opitaan turvallista ja vastuullista retkeilyä.

Sporttisyksy (liikunta); 2 ryhmää syksyllä; max. 50 oppilasta
Kurssilla liikutaan vuodenajalle sopivien lajien parissa ulkona ja sisällä. Sisällöt suunnitellaan yhdessä oppilaiden kanssa.

Sporttikevät (liikunta); 2 ryhmää keväällä; max. 50 oppilasta
Kurssilla liikutaan vuodenajalle sopivien lajien parissa ulkona ja sisällä. Sisällöt suunnitellaan yhdessä oppilaiden kanssa.

Kokkauskurssi (kotitalous); 1 ryhmä syksyllä ja 1 ryhmä keväällä; max. 32 oppilasta
Tule kokkaamaan terveellistä välipalaa ja pieniä herkkuja sekä innostumaan arjen tärkeistä keittiötaidoista.

Kulttuurien keittiö (kotitalous); 1 ryhmä keväällä; max. 16 oppilasta
Valmistetaan herkullisia leivonnaisia ja pieniä välipaloja sekä aterioita. Samalla tutustutaan eri maiden ruoka- ja tapakulttuureihin.

MasterChef Mikkola (kotitalous); 1 ryhmä syksyllä; max. 16 oppilasta
Tule harjoittelemaan kotitalouden perustaitoja ja tutustumaan uusiin makuihin. Opi maustamaan ruokia ja tutustu leivonnan saloihin.

Koodaus (tietotekniikka); 1 ryhmä syksyllä ja 1 ryhmä keväällä; max. 44 oppilasta
Opettele koodauksen alkeet, se on hauskaa ja helppoa!

Tietokonepelikurssi (tietotekniikka); 1 ryhmä keväällä; max. 20 oppilasta

OppilasAgentti (tietotekniikka, av-laitteet); 1 ryhmä pitkin kouluvuotta; max. 22 oppilasta
Tule oppimaan uusia digitaitoja, vahvistamaan jo opittuja ja harjoittelemaan osaamisesi jakamista myös muille. Pikkuguru toteutetaan toimimalla koulun juhlien av-vastaavana läpi vuoden.

Mikkolan koulu Lyyra

Lyyranpolku 2

PL 6507

01480 Vantaa

Rehtori: Ville Ylianunti,
040 586 0917, ville.yliaununti@vantaa.fi

Koulusihteeri: Mari Relander,
043 827 1830 (ke-pe), mari.relander@vantaa.fi

Mikkolan koulu Vega

Venuksentie 2

PL 6514

01480 Vantaa

Apulaisrehtori: Mirja-Riikka Kilponen,
040 771 8786, mirja-riikka.kilponen@vantaa.fi

Koulusihteeri: Noora Kankare,
040 656 9274, noora.kankare@vantaa.fi

twitter instagram