Monialaiset oppimiskokonaisuudet
Monialaisilla oppimiskokonaisuuksilla tarkoitetaan opiskelua, jossa eri oppiaineiden sisältöjä opiskellaan samanaikaisesti ja valittua teemaa käsitellään eri oppiaineiden näkökulmasta. Opetus voidaan toteuttaa sovitun mittaisina opintokokonaisuuksina, projekteina tai teemapäivinä. Oppilailla on opiskelussa aktiivinen rooli ja mukaan voidaan ottaa koulun ulkopuolisia toimijoita.
Koulumme monialaiset oppimiskokonaisuudet:
7.luokat
Animaatioprojekti (ai, ku): Äidinkielen tunneilla tutustutaan satuihin ja suunnitellaan animaation käsikirjoitusta satuaiheesta. Kuvataiteen tunneilla perehdytään animaation tekemisen vaiheisiin. Molempien aineiden tunneilla tehdään hahmoja, kuvataan ja editoidaan animaatio.
Liikuntalajin esittely (te, li): Oppilaat laativat terveystiedon ja liikunnan tunneilla esityksen heitä kiinnostavasta liikuntalajista. Työssä yhdistyvät tiedollinen ja käytännöllinen taso, koska esitykseen liittyviä harjoitteita kuvataan ja kokeillaan liikunnan tunneilla ja tiedollista puolta vahvistetaan terveystiedon tunneilla. Oppilaat toimivat itse työn esittelijöinä ja harjoitteiden vetäjinä. Työn toteutus huomioidaan molempien oppiaineiden arvioinnissa.
8.luokat
Tuntematon sotilas (ai, hi, en, kansanvälinen yhteistyö): Historiassa käsitellään talvi- ja jatkosotaa, minkä jälkeen katsotaan elokuva Tuntematon sotilas. Elokuvan jälkeen tehdään "Kirjeitä sodasta" -työ, joka vaikuttaa äidinkielen ja historian arviointiin. Englannin tunnilla kirjoitetaan lehtijuttu jatkosodan tilanteesta amerikkalaiseen lehteen. Projektiin liittyy myös kansainvälistä yhteistyötä saksalaisen historian ja uskonnon opettajan opetusryhmien kanssa (koulu: Kurfürst-Salentin-Gymnasium Andernach). Englannin tunneilla vaihdetaan heidän kanssaan näkökulmia esimerkiksi maailmansodan tapahtumista.
9. luokat
Työelämä (ai, opo, yh): Yhdeksäsluokkalaiset käsittelevät yhteiskuntaopin ja opinto-ohjauksen tunneilla työelämässä toimimista ja siihen liittyviä käsitteitä. Opinto-ohjauksen tunneilla oppilaita ohjataan etsimään itsenäisesti työelämään tutustumisen harjoittelupaikka. Harjoittelun jälkeen kirjoitetaan tet-raportti äidinkielen ja yhteiskuntaopin tunneilla.
Ihmisoikeudet (ue, en, ku): Uskonnon ja englannin kursseilla käsitellään ihmisoikeuksia, jonka yhteydessä oppilaat osallistuvat Amnesty Internationalin kirjemaratoniin. Tavoitteena on yhdistää projektiin myös kuvataide, jossa tehdään ihmisoikeuksiin tai kiusaamiseen liittyviä julisteita.
Hyväntekeväisyyskonsertti (mu, ue ): Musiikin, uskonnon ja vaihtuvien oppiaineiden kanssa järjestetään joka toinen vuosi hyväntekeväisyyskonsertti. Projektissa on mukana myös ulkopuolisia toimijoita kuten läheiset palvelutalot, päiväkodit ja seurakunta.