Riksdagshuset

27.11.2017

Vi startade resan från skolan och gick till Malmgårds station. Därifrån åkte vi med tåg till Helsingfors. Från Helsingfors stationen promenerade vi till Riksdagshuset.‍ När vi promenerade regnade det litet. Vi var utanför Riksdagshuset och tog många bilder från huset.

Valokuva
Valokuva

På väggen av Riksdagshuset var det 14 stolpar dom var stora och fina. Stolparna är designat av skulptören Gunnar Finne. Stolparna väger 50 ton och dom är 15 m höga, berättade guiden inne. Vi kom till ett stort sal. Förra veckan var det en stort fest i salen och alla politiker åt där. När vi kom genom säkerhetskontrollen, gick vi till en sal där vi skulle vänta att guiden skulle komma och hämta oss därifrån. Vi hade som värd utskåttsrådets Carl Selenius.

Valokuva

Han berättade lite om riksdagshuset och vad skulle vi göra där. Efter detta förde guiden oss till andra våningen och gick till ett utskottsrum, där riksdagsledamot Mikaela Nylander berättade hur hon hade fått arbete från riksdagen. Hon berättade också om riksdagsarbetet. Vi var där kanske 30min och sen gick vi till en stor sal, som är kanske 50 meter lång, där var statyer av Finlands presidenter. Sen gick vi till plenum salen och satt en liten stund och tittade när där var en session. Dom talade om nya benämningar om ministerier.

Plenum salen var fin. Vi såg en politiker som är jätte mycket i tv, som till exempel Päivi Räsänen, Juha Sipilä och Kike Elomaa. Sedan gick vi till ett rum och där fick vi bullar och saft eller kaffe och två män berättade om svenska gruppen i riksdagen och att ålen skall fridlysas i Finland och annat. Vi promenerade till Helsingfors järnvägsstation och vi åkte hem med tåg.

Valokuva

Resan var intressant och det mest intressanta var hissen som inte hade dörrar och den gick upp och ner man måste hoppa in i farten, för att den stoppade inte. Det är roligt att titta på nyheterna om riksdagen när vi har varit där.

Valokuva
Valokuva
Valokuva

Kilterin koulu

Opettajainhuone 040 634 2713

Iskostie 8

PL 2503

01600 Vantaa

‍Rehtori: Ulla Tolonen,
040 593 8530, ulla.tolonen@vantaa.fi

Apulaisrehtori: Mia Saarelainen,
050 303 3636, mia.saarelainen@eduvantaa.fi

Koulusihteeri: Taina Moilanen,
050 303 3707, taina.moilanen@vantaa.fi