Kilteriläisten Fazer-vierailu monialaisten päivänä 3.11.2017

24.11.2017

KILTERILÄISTEN FAZERIN VIERAILU 3.11.2017

Lähdimme monialaisen oppimiskokonaisuuden toisena päivänä vierailemaan Fazerille 3.11.2017. Menimme bussilla Myyrmäestä Fazerilaan. Matka kesti n. 45 minuuttia.

Valokuva

Kun saavuimme perille, saimme rannekkeet ja menimme kasvihuoneeseen, jossa oli n. 28 astetta lämmintä. Kasvihuoneessa kasvoi esim. banaaneja, sitruunoita, chilejä, ananaksia, vaniljaa, sokeriruokoja, kaakaopapuja, inkiväärejä ja appelsiineja. Monet rakastavat Fazerin suklaata, mutta mitä suklaan ystävät tietävät rakkautensa kohteesta? Seuraavaksi hieman tietoa Fazerin suklaan valmistustavoista:

-Suklaan pääraaka-aineet ovat kaakao, kaakaomassa, kaakaovoi, tuoremaito/maitojauhe ja sokeri. Lisäksi suklaan voi maustaa melkein millä vaan.

-Suomessa syödään suklaata keskimäärin noin seitsemän kiloa per henkilö.

-Fazerin suklaaseen käytetty kaakao tulee Ecuadorista ja Länsi-Afrikasta.

-Fazerin maitosuklaassa on kaakaota vähintään 30 % ja tummassa suklaassa 40-50 %.

-Leivontasuklaalla takaat leivonnassa parhaan lopputuloksen, sillä suklaa on herkkahipiäinen tuote

-Fazerin maitosuklaaseen on perinteisesti lisätty hieman ruokasuolaa aromien maun vähentämiseksi, paitsi vaaleassa maitosuklaassa ei ole ruokasuolaa.

Suklaan valmistukseen kuuluu seuraavat vaiheet: Raaka-aineet sekoitetaan. Seuraavaksi tapahtuu valssaus eli hienontaminen, jolla on vaikutusta mm. suussa sulavuuteen. Suklaa konssataan eli sekoitetaan suurissa konssisäiliöissä ja säilytetään lämmössä. Sen jälkeen suoritetaan temperointi eli lämpökäsittely, jolla parannetaan suklaan laatua. Tuotteet muotoillaan eli valetaan erilaisiin muotteihin, joissa suklaa saa muotonsa. Suklaa jäähdytetään huoneenlämpöön ja pakataan.

Valokuva

Kasvihuoneen jälkeen näimme jäniksen, joka oli tehty n. 10 000 tyhjästä kananmunasta. Sen jälkeen katsoimme videon Fazerin historiasta viidessä minuutissa. Tässä pientä infoa siitä mitä opimme videota katsoessamme: Fazerin tekijä Karl Fazer, perusti Fazerin konditorioliikkeensä vuonna 1891 Helsingissä, isänsä omistamassa kiinteistössä Kluuvikatu 3:ssa. Karl avasi kahvilan naapurirakennukseen ja yhdisti huoneistot. Karl Fazer kuoli 9.10.1932 66-vuotiaana saatuaan sydänkohtauksen. Hänen poikansa Sven Fazer oli noussut yhtiön johtoon jo ennen tätä, vaikka muodollisesti toimitusjohtajana toimi Carl Voss-Schrader vielä vuoteen 1939 asti. Fazerin tavaramerkki rekisteröitiin vuonna 1908, jolloin avattiin myös alkuperäisen Kluuvikadun rakennuksen tilalle rakennettu uusi talo. Vuonna 1918 Karl Fazer omisti Tehdaankadun länsi­päässä sijaitsevan korttelin jo kokonaisuudessaan, ja vuonna 1924 Helsingissä aloitettiin keksien teko.

Yrityksen historiasta kertovan videon jälkeen saimme itse koostaa puisista palikoista välipalan, jonka ravitsevuuden robotti arvioi. Näimme myös koneen, joka teki 3D-suklaaprinttejä.

Valokuva

Seuraavaksi menimme katsomaan hyllyä, jossa oli vanhoja esineitä, jotka liittyivät Fazerin historiaan. Katosta roikkui palloja, joihin sai katsoa ja joiden sisällä oli 360 asteen kuvakulma tehtaan eri alueista.

Valokuva

Sitten maistoimme uutuussiemenleipää, joka maistui ihan hyvältä. Kokeilimme myös letittää "pullapitkoa" neljällä pitkulalla. Vierailukeskuksessa oli myös VR-laseja, joista näkyi taivasta ja videota Fazerin eri tehtaista. Siellä oli myös laatikoita, joiden sisällä oli mausteita, joita pystyi haistamaan.

Valokuva

Sitten pääsimme maistelualueelle, jossa saimme syödä niin paljon karkkia kuin vain halusimme. Sieltä ei saanut ottaa karkkia mukaan eli sai syödä niin paljon kuin vain jaksoi syödä. Tietenkin siellä oli myös vesipisteitä, joista pystyi juomaan ihanan kylmää vettä.

Valokuva

Sitten menimme kauppaan, josta sai ostaa Fazerin tuotteita. Lopuksi saimme “lahjan”, joka sisälsi Ässä Mix -pussin ja siemenleipäpussin. Tämän kaiken jälkeen lähdimme takaisin kohti koulua. Tämä Fazerin vierailu oli mahtava kokemus meille. Opimme erilaisia asioita ja saimme uuden näkökulman Fazeriin.

Lähteet: www.fazer.fi

Kilterin koulu

Opettajainhuone 040 634 2713

Iskostie 8

PL 2503

01600 Vantaa

‍Rehtori: Ulla Tolonen,
040 593 8530, ulla.tolonen@vantaa.fi

Apulaisrehtori: Mia Saarelainen,
050 303 3636, mia.saarelainen@eduvantaa.fi

Koulusihteeri: Taina Moilanen,
050 303 3707, taina.moilanen@vantaa.fi