Elo-kartsi (2020)

Tiedote 1 / 26.8.2020

Tervehdys rehtorilta

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta!

Vaikka kouluvuosi on alkanut poikkeuksellisessa tilanteessa, on koulussa yksi tunne ylitse muiden. Tämä tunne on ilo. Koko kouluyhteisö on iloinen siitä, että olemme voineet aloittaa koulunkäynnin lähiopetuksessa ja nähdä ja tavata toisiamme. Aiemmin itsestään selvä asia tuntuukin nyt melkein ylellisyydeltä.

Kartsin lukuvuotta ei voitu tänä vuonna aloittaa perinteisellä avajaisjuhlalla. Sen sijaan luokissa katsottiin video, jolla 9. luokkalainen Natalia Viander luki koulurauhajulistuksen ja Anne Tanskanen esitti Koulurauhaa-laulun. Ekaluokkalaiset saivat keltanokka -lippikset omissa tilaisuuksissaan. Kouluvuoden alkuun on liittynyt myös pienten oppilaiden koulutien turvaaminen – kiitos jälleen vanhempainyhdistykselle, tukioppilaille ja MLL Aviapoliksen aktiiveille!

Perusopetuksen strategia vuosille 2018-2021 painottaa lukutaidon ja laaja-alaisen osaamisen taitojen kehittymistä sekä oppilaiden osallisuuden lisääntymistä. Tavoitteena on myös sosiaalisten ja tunnetaitojen vahvistaminen, liikkuvuuden ja harrastuneisuuden lisääntyminen sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen. Lisäksi kehitetään oppilaan ohjaamista ja työelämätaitoja, jotta oppilaat osaavat tehdä merkityksellisiä, itselle sopivia valintoja ja heidän opiskeluvalmiutensa ja elämänhallintataitonsa lisääntyvät.

Kartsilla tavoitteet on kiteytetty sloganiksi Lukeva, liikkuva, tunteva Kartsi! Lukeva Kartsi kehittää kielitietoista koulua ja kannustaa oppilaita kirjojen maailmaan. Ilmiöviikon aiheena on monilukutaito. Liikkuva Kartsi tuo liikettä koulupäiviin ja Kartsilla on tänäkin lukuvuonna liikuntakerhoja kaiken ikäisille. Tunteva Kartsi tarkoittaa mm. Kartsin omaa hyvinvoinnin vuosikelloa. Vuosikellon mukaisesti keskitymme lukuvuoden aikana neljään tärkeään teemakokonaisuuteen, jotka ovat arjen taidot, sosiaaliset taidot, tunnetaidot ja turvataidot.

Kartsin arvot ovat hyvinvointi, oppimisen ilo ja toisten kunnioittaminen. Tavoitteemme on olla hyvinvoiva koulu, jossa oppilaat kokevat oppimisen iloa ja jokainen kouluyhteisön jäsen kunnioittaa kaikkia muita ihmisiä.

Iloista, innostavaa ja turvallista lukuvuotta!

Ystävällisin terveisin,

Tuija Tammi

rehtori

Tervetuloa ryhmäkohtaisiin vanhempainiltoihin syyskuussa

Vanhempainillat pidetään tänä syksynä ryhmäkohtaisesti. Iltojen alkamisajankohtaa on porrastettu vuosiluokittain. Toivomme, että jokaisesta perheestä iltaan osallistuu vain yksi huoltaja. Luokanopettajat ja ryhmänohjaajat tiedottavat, missä tilassa kukin ryhmä kokoontuu ja mistä ovesta tullaan sisälle koulurakennukseen. Syyskuussa on kaksi vanhempainiltaa:

 • Juuren ja Tuohen (1-4lk) vanhempainilta ryhmittäin ke 9.9.

- 1. lk klo 17.30

- 2. lk klo 17.45

- 3. lk klo 18.00

- 4. lk klo 18.15

Illan aiheena ovat kunkin vuosiluokan lukuvuoden teemat ja tavoitteet sekä ryhmän omat asiat

 • Kaarnan (5-6lk) ja 8-9lk vanhempainilta ryhmittäin ke 16.9.

- 5. lk klo 17.30

- 6. lk klo 17.45

- 8.lk klo 18.00

- 9. lk klo 18.15

Illan aiheena ovat kunkin vuosiluokan lukuvuoden teemat ja tavoitteet sekä ryhmän omat asiat

Tapahtumia elo-syyskuussa

 • Kartsin hyvinvoinnin vuosikellon teemana arjen taidot syyslomaan saakka
 • ke 26.8. Poistumisharjoitus 1. luokan oppilailla klo 9.30 (pääkoulu) ja klo 11.15 (Tammisto)

- Vuosiluokat 2-9 harjoittelevat poistumista ryhmittäin erillisen aikataulun mukaisesti

 • ke 9.9. Syys-Kartsi ilmestyy
 • ke 9.9. Vanhempainillat 1.-4.lk ryhmittäin klo 18
 • ke 16.9. Vanhempainillat 5.-6. ja 8.-9.lk ryhmittäin klo 18
 • pe 18.9. Koko koulu liikkuu! -syysliikuntapäivä klo 9-12
 • ti- to 22.-24.9. Kouluvalokuvaus, Tammisto ke 23.9.
 • to-pe 24.-25.9. Nälkäpäiväkeräys

Lukeva Kartsi

Uusi lukulukuvuosi käynnistyy jälleen! Lukeva Kartsi kannustaa kaikkia lukemaan monipuolista kirjallisuutta ja erilaisia tekstejä myös vapaa-ajalla. Vielä on aikaa osallistua touko–elokuun lukuhaasteeseen: Jatka suunnittelemasi lukemiseen liittyvän “bucket listin” suorittamista tai tee uusi lista syyslukukaudeksi! Tee A4-kokoiselle paperille erilaisia lukutehtäviä. Laita lista näkyville ja merkitse aina tehtävän perään rasti, kun olet suorittanut tehtävän.

Esimerkiksi:

Lue viisi minuuttia muurahaisille tai muille öttiäisille. ___

Lue makuupussissa. ___

Lue nurmikolla pötkötellen. ___

Rakenna lukumaja ja kuuntele majassa äänikirjaa. ___

Lue kirja, jonka kannessa on kesäinen tunnelma. ___

jne.

Syyskuun lukuhaaste:

Osallistu Read houriin tiistaina 8.9. Lue mitä tahansa kirjaa, lehteä verkkojulkaisua,

tekstiä noin tunnin verran päivän aikana. Jaa kuva lukuhetkestäsi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tunniuksilla #ReadHour #ReadHourVantaa #lukevakartsi

Superhaaste: Vietä syyskuussa niin monta lukutuntia kuin mahdollista! Kuinka moneen lukutuntiin yllät?

Lukeminen kannattaa aina – ja on muuten kivaakin!

Liikkuva Kartsi

"Uusi normaali" on tullut myös liikuntaan. Pesemme käsiä ja desinfioimme välineitä ennen ja jälkeen liikuntatuntien. Tunnit pyritään pitämään ulkona ainakin syyslomaan asti. Tämä tarkoittaa sitä, että oppilailla tulisi olla riittävä ulkoilu varustus myös sateen sattuessa.

Koulun kilpailutoiminta tullaan todennäköisesti alkusyksyn osalta perumaan. Jalkapalloturnauksia ei siis ole, eikä alakoulun maastojuoksu tapahtuma toteudu. Joitakin urheiluseurojen kouluvierailuja on suunnitteilla, mutta niiden muotoa mietitään vielä.

Sporttikerhot käynnistyvät aikataulun mukaisesti, ja ysiluokan oppilaille on tiistaisin tarjolla joogakerho.

Tunteva Kartsi

Kartsin hyvinvoinin vuosikellossa on neljä teemaa: Arjen taidot, sosiaaliset, tunnetaidot ja turvataidot. Arjen taitoihin keskitytään syyslomaan saakka. Arjen taitojen aiheina ovat uni ja lepo sekä liikunta ja ravinto.

Kouluruokailuasiaa

Kartanonkosken koulussa palveluntuottaja vaihtui lukuvuoden alussa Palmiaan. Ruokalistat löytyvät koulun kotisivuilta ja osoitteesta ruoka.palmia.fi. Älypuhelimeen on myös ladattavissa Palmia Kouluruoka -sovellus, jonka avulla on kätevä tarkistaa ruokalista, tuoteselosteet ja tarkemmat ravintoarvot. Myös palautteen antaminen sovelluksen kautta sujuu helposti.

Välipalamyyntiä on iltapäivisin

ma, ti, pe klo 14.00 - 14.15

to klo 14.10 - 14.25

Tarjolla 0,50€, 1,00€ tai 1,50€ -hintaisia välipaloja. Maksu onnistuu niin käteisellä kuin kortillakin.

Työelämään tutustuminen ja työelämäpainotteisuus Kartsilla

Kartsilla työelämään tutustuminen eli TET kuuluu Latvan oppilaiden koulunkäyntiin jokaisella vuosiluokalla. 7. luokalla on keittiö-TET, 8. luokalla on yhden viikon mittainen TET-jakso ja 9. luokalla on kahden viikon TET-jakso.

 • 7. luokan keittiö-TETissä tullaan huomioimaan koronatilanteen vaatimat rajoitukset ja toiminnan käynnistyessä ryhmänohjaajat tiedottavat oman luokkansa oppilaita ja huoltajia.
 • 8. luokan TET-jakso pidetään kevätlukukaudella 1.-5.3.2021. Oppilaanohjaajat tiedottavat kevätlukukauden alussa TET-jaksoon liittyvistä käytännön asioista.
 • 9. luokan TET-jakso pidetään syysloman jälkeen 19.-30.10.2020. Oppilaanohjaajat ovat tiedottaneet TET-jakson käytännön asioista oppilaita ja huoltajia Wilma-viestillä, ja TET-asioita käsitellään opon oppitunneilla.

Kartsilla on mahdollista myös opiskella työelämäpainotteisessa perusopetuksessa eli TEPPOssa. Lisätietoja TEPPOsta löytyy täältä.

9. luokkalaisten TEPPO-jaksot lukuvuonna 2020-2021 ovat:

 • 19.-30.10.2020 (2 vkoa, TET/TEPPO)
 • 7.-18.12.2020 (2 vkoa)
 • 8.-19.2.2021 (2 vkoa)
 • 24.-28.5.2021 (1 vko)

Peruskoulun päättöluokkalaisten yhteishaku

Toisen asteen yhteishaun (haku ammatilliseen ja lukiokoulutukseen) aikataulua ei ole vielä julkaistu. Oppilaanohjaajat kuitenkin aloittavat 9. luokkalaisten ohjaamisen jatko-opintoihin jo heti syyskuussa, ja käytössä ovat sekä pienryhmäohjaukset että henkilökohtaiset ohjaukset. Huoltajat ovat tervetulleita tulemaan mukaan oppilaan henkilökohtaiseen ohjaukseen niin halutessaan ja huoltajia pyydetään olemaan yhteydessä oppilaan omaan opoon asian tiimoilta. Maria Hohka ohjaa luokat 9A, 9B ja 8-9G, ja Poju Vainio ohjaa luokat 9C ja 9D.

Kartsin kerhotoiminta

Tänäkin lukuvuonna Kartsin kerhotoiminta on monipuolista. Koulun kerhoihin ei pääsääntöisesti tarvitse ilmoittautua etukäteen, vaan oppilas ilmoittautuu kerhoon ensimmäisellä kerhokerralla. Kerhot alkavat syyskuun ensimmäisellä viikolla (vko 36). Toivottavasti kerhovalikoimasta löytyy jokaiselle oppilaalle kiinnostava kerho!

Koulun omat kerhot

Kuorokerhot 1.-2. ja 3.-5. luokkalaisille. Ohjaajana Pinja Ruokonen.

Tervetuloa tutustumaan kuorolaulannan ihmeelliseen maailmaan!

Kuorossa tullaan laulamaan ja toteuttamaan monipuolista repertuaaria Pinja Ruokosen johdolla.

Aikaisempaa kuorolaulukokemusta ei tarvitse olla, vaan iloisella mielellä mukaan kokeilemaan yhteismusisoinnin riemua!

1.-2. luokkalaisten kuoro kokoontuu torstaisin klo 13.15-14.15. (Laukko 3C)

3.-5. luokkalaisten kuoro kokoontuu tiistaisin klo 14.15.-15.45. (Laukko 3C)

Espanjan kerho 2.-3. luokkalaisille. Ohjaajana Andrea Aalto.

¡Hola! Tervetuloa oppimaan espanjaa ja tutustumaan espanjankielisten maiden kulttuuriin.

Kerhossa leikitään, lauletaan ja opitaaan sekä sanoja ja lauseita.

Kerho on tarkoitettu 2 ja 3 luokkalaisille.

Espanjan kerho kokoontuu maanantaisin kello 12.00-12.30. Laukko (espanjan luokassa)

¡Bienvenidos!

LAULUYHTYE 6.-9. -luokkalaisille. Ohjaajana Anne Tanskanen.

Tervetuloa laulamaan iloiseen porukkaan! Harjoittelemme monipuolista ohjelmistoa niin yksi- kuin moniäänisesti. Valmistamme kappaleita koulun eri tilaisuuksiin kuten joulujuhliin, kevätjuhliin sekä musikaaliin.

Lauluyhtye harjoittelee musiikinluokassa, Karuna-solussa maanantaisin klo 15.00-16.00. Tervetuloa!

Kirjastokummikerho (Latva) ma klo 12–12.30 Guru-luokassa. Ohjaajana Elsi Santala.

Kirjastokummina pääset suunnittelemaan kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia ja vaikuttamaan kirjallisuuden ja koulukirjaston kautta siihen, mitä kaikkea Lukeva Kartsi voisi koulussamme tarkoittaa. Saat kerhosta todistuksen, josta voi olla iloa jatko-opintoihin tai kesätöihin hakiessa.

Luova kirjoittaminen (Latva) ma klo 15–16 Guru-luokassa. Ohjaajana Elsi Santala.

Päästä mielikuvituksesi valloilleen ja anna kynän lentää paperilla tai sormien seikkailla näppäimistöllä! Kerhossa tehdään erilaisia kaunokirjallisia kirjoitusharjoituksia, joista saa halutessaan palautetta ohjaajalta ja muilta kerholaisislta. Tarkemmat sisällöt suunnitellaan yhdessä kerholaisten toiveiden ja tavoitteiden mukaisesti.

Sporttikerho 3.-6. lk. Ohjaajana Tuomas Muhonen.

Sporttikerho on avoin kerho 3.-6. luokkien oppilaille sisältäen pelejä, leikkejä ja temppuja ryhmän mielenkiinnonkohteiden mukaan salissa ja/tai ulkona. Ei ilmoittautumista. Ensimmäinen kokoontuminen liikuntasalissa ma klo 15.45

Sporttikerho 7.-9. lk. Ohjaajana Tuomas Muhonen

Pelaamista, temppuilua ja mukavaa liikkumista ryhmän mielenkiinnonkohteiden mukaan salissa ja/tai ulkona. Ei ilmoittautumista. Ensimmäinen kokoontuminen liikuntasalissa ti klo 15.45

Joogaa yseille. Ohjaajana Elina Piispanen.

Kerhossa harjoitellaan joogan perusasanoita, rentoutumista ja keskittymistä. Lempeä jooga sopii kaikille. Kerho kokoontuu tiistaisin klo 15.50 Gymillä. Ota mukaan oma pyyhe. Tervetuloa!

KUVATAIDE välituntikerho, 5.-9. luokkalaisille. Ohjaajana Liisa Kemppainen.

Perjantaisin klo 12.00-12.30 kuvataideluokassa

Muiden toimijoiden kerhot

Sporttia kouluille – liikuntakerhot 1.-2. ja 3.-4. luokkalaisille

Keskiviikkoisin (ajalla 1.9.2020-14.5.2021)

Sporttia -kerho 1.-2.lk klo 14- 15

Sporttia -kerho 3.-4.lk klo 15-16

Toiminnan järjestää Sporttia kaikille ry yhteistyössä Vantaan kaupungin ja paikallisten urheiluseurojen kanssa. Lisätietoa: info@sporttiakaikille.fi (sähköposti) ja hobihobi.fi

Hobihobi.fi on Vantaan kaupungin uusi harrastushakusivusto, jota pilotoidaan parhaillaan. Jos ilmoittautuminen ei onnistu sitä kautta, voi kerhoon mennä mukaan myös ilman ilmoittautumista.

Lisätietoja kerhoista: Donna Suomi 050-452 2022

Oppilaskunnan kuulumisia

Luottamusoppilaiden syyskausi käynnistyy pian! Pääsemme taas yhdessä tekemään vaikuttavaa työtä koko oppilaskuntamme eli kaikkien kartsilaisten hyväksi. Tammikuussa valitut luottamusoppilaat jatkavat hommia vuoden loppuun saakka. Uudet luottamusoppilaat vuodelle 2021 valitaan joulukuussa. 1.-luokkien edustajat aloittavat luottamustehtävissä tammikuussa 2021.

Viikkokokoukset alkavat auditoriossa viikolla 36 ja jatkuvat koko syyslukukauden ajan seuraavasti:

 • 2.–4.-luokkalaiset ti klo 10–10.15 (ohjaaja: Tuija Laine)
 • 5.–9.-luokkalaiset to klo 10–10.15 (ohjaaja: Elsi Santala)

Tervehdys Kartsin oppilashuollosta!

Psykologin palvelut koulussamme

Hei! Olen koulupsykologi Aino Puomila. Autan lasta ja nuorta, jos hänellä on vaikeuksia esimerkiksi oppimisessa, sopeutumisessa, tunne-elämässä tai ryhmässä toimimisessa. Oppilaan vaikeuksia selvitellään ja tukitoimenpiteitä suunnitellaan aina yhdessä oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa. Tapaamisiin osallistuvat sopimuksen mukaan myös esim. oppilaan opettaja, koulun erityisopettaja, oppilaanohjaaja ja rehtori.

Minuun voivat ottaa yhteyttä sekä oppilaat että heidän huoltajansa tilanteissa, joissa on herännyt huoli lapsen kehityksestä, kasvamisesta tai oppimisesta. Minuun voi ottaa yhteyttä itse tai esimerkiksi opettajan välityksellä. Yhteydenoton voi tehdä joko suoraan puhelimella 040 847 0907 tai Wilman kautta. Myös lapsi tai nuori itse voi ottaa minuun yhteyttä, kun hän haluaa keskustella luottamuksellisesti aikuisen kanssa asioistaan.

Kuraattorin palvelut koulussamme

Hei! Olen koulukuraattori Suvi Uuttu. Autan lasta ja nuorta esimerkiksi perhetilanteeseen liittyvissä asioissa, kaverisuhteissa ja koulunkäyntiin liittyvissä kysymyksissä. Lapsen tai nuoren tilannetta helpottavia ratkaisuja etsitään yhdessä oppilaan ja huoltajien kanssa. Voin tavata oppilasta koulussa kahden kesken tai yhdessä perheen tai muiden läheisten kanssa. Tapaamisten sisältö muotoutuu oppilaan tarpeiden mukaan. Ohjaan koululla myös erilaisia ryhmiä (esimerkiksi sosiaalisten taitojen ryhmät, tunnetaito- ja vanhempainryhmät) sekä työskentelen luokissa.

Minuun voit olla yhteydessä, jos sinulla on mielessäsi asioita, jotka painavat sinua ja joista haluaisit jutella jonkun aikuisen kanssa. Huoltajana voit ottaa yhteyttä, jos sinulla on huoli lapsestasi tai perheesi tilanteesta. Myös muut työntekijät koulussa ja koulun ulkopuolella voivat olla yhteydessä kuraattoriin, kerrottuaan siitä ensin teille.

Voit tulla tapaamaan minua itse tai esimerkiksi yhdessä opettajan, kaverin tai vanhemman kanssa. Voit myös soittaa 040 584 9286 tai laittaa viestiä Wilman tai sähköpostin kautta. Mietitään yhdessä, kuinka voisimme parhaiten helpottaa tilannettasi.

Terveydenhoitajan palvelut koulussamme

Hei! Olemme kouluterveydenhoitajat Tarja Valkonen ala-asteella ja Ina Räsänen yläasteen puolella. Kouluterveydenhuolto on tarkoitettu kaikille peruskoulun oppilaille. Kutsumme oppilaat terveystarkastukseen vuosittain. Meidän luoksemme voi tulla myös ilman ajanvarausta. Huoltajat voivat olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan lapsen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa joko wilmassa tai puhelimitse; Tarja 040 516 0560, Ina 040 632 6588.

Koululääkärin vastaanotolle kutsutaan oppilaat ja huoltajat 1., 5. ja 8. luokalla. Muissa tilanteissa koululääkärin vastaanotolle hakeudutaan meidän kouluterveydenhoitajien kautta.

Tapaamme teidät oppilaat vähintään kerran lukuvuoden aikana määräaikaisissa terveystarkastuksissa. Tapaamisessa oppilaalle tehdään terveystarkastus ja kartoitetaan kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin liittyviä asioita. Terveystarkastuksessa annamme myös terveysneuvontaa ja keskustelemme terveyteen liittyvistä asioista.

Koulupäivän tai koulumatkan aikana tapahtuneen tapaturman sattuessa tai oppilaan äkillisesti sairastuessa ensiapu annetaan koululla. Koulusta otetaan yhteyttä huoltajiin, jotka huolehtivat lapsensa tarvittaessa jatkohoitoon terveysasemalle. Lapsen sairastuessa tai loukkaantuessa vapaa-ajalla huoltajat huolehtivat lapsen hoidosta.

VANHEMPAINYHDISTYS TIEDOTTAA

Kartanonkosken koulun vanhempainyhdistyksen lukuvuosi alkoi perinteiseen tapaan suojatiepäivystyksellä yhdessä MLL Aviapoliksen kanssa. Perjantaiaamuna saimme avuksi myös koulun tukioppilaita. Kiitoksia kaikille mukana olleille!

Vanhempainyhdistys esittäytyi myös ensimmäisten luokkien vanhempainillassa ja lahjoitti ensimmäisille luokille Ella-kirjoja luokassa luettavaksi.

Tämän vuoden poikkeuksellisen tilanteen vuoksi vanhempainyhdistys ei järjestä fillarihulinoita. Toiminta keskittyy enemmän ajankohtaisiin asioihin ja kouluyhteisön hyvinvoinnin edistämiseen. Onko Sinulla ehdotusta, missä asioissa vanhempainyhdistys voisi olla aktiivinen ja mitä uusia toimintamuotoja vanhempainyhdistys voisi ottaa käyttöön? Lähetä ideasi vanhempainyhdistyksen sähköpostiosoitteeseen: kartsin.vanhempainyhdistys[at]gmail.com

Kartanonkosken koulu

OSOITE: Tilkuntie 5, 01520 Vantaa
040 356 2893

Tammiston opetuspiste: Kaurapellonkatu 3, 01520 Vantaa 050 304 1894

Rehtori:
Tuija Tammi (Latva),
040 060 4363, tuija.tammi@vantaa.fi


Virka-apulaisrehtori:

Marle Himberg (Juuri ja Runko),
050 312 1705, marle.himberg@vantaa.fi


Vararehtori:

Ella Väinölä,
050 312 1706, ella.vainola@eduvantaa.fi

Koulusihteeri:
Leila Pitkonen 040 356 2893


Koulusihteeri:
Susanna Heinström (ma, ti)
040 5729 105


Vartija:
Nelli Haapaniemi 040 838 0780

Oppilashuolto

Kuraattori: Suvi Uuttu

Terveydenhoitaja
(1 - 6 lk):

Carolina Heinonen
(ma-to, ja parittomat perjantait),
040 632 6588, carolina.heinonen@vantaa.fi

Terveydenhoitaja
(7 - 9 lk):

Janica Helaskoski
(ti, to, parilliset perjantait),
040 516 0560, janica.helaskoski@vantaa.fi


Koululääkäri:

Kristina Wallenberg (torstaisin), kristina.wallenberg@vantaa.fi

Koulupsykologi:
Annika Gaiani
040 847 0907


Oppilaanohjaaja:
Poju Vainio
050 303 8295
poju.vainio@vantaa.fi


Oppilaanohjaaja:
Maria Hohka
050 303 3092
maria.hohka@vantaa.fi

instagram