Välkommen till åk 7
Anmälning till Helsinge skola
sker genom den digital anmälningslänken nedan. Svenska sektionen besluter hur många elevplatser det finns inkommande läsår i åk 7. Alla elever bosatta i Vanda, Hyvinge, Tusby, Kervo och Nurmijärvi är garanterad en skolplats. Om det efter detta finns plats för elever från andra kommuner kan de antas. Elever från andra kommuner än Vanda, Hyvinge, Tusby, Kervo och Nurmijärvi fyller dessutom i blanketten "Ansökan om studieplats för utsocknes elev".
Länk till den digitala anmälningen (öppen 19-31.1.2022). (https://vantaa.inschool.fi/browsecourses)
ansokan_om_studieplats_for_utsocknes_elev.pdf
Viktiga datum för den som börjar i högstadiet
Infomöte för blivande sjundeklassister och deras föräldrar ordnas ti 18.1.2022 kl 18.00. De som är intresserade av fördjupade musikstudier får info kl 17.30-18.00 och URHEA verksamhet ca kl 19. Mötet ordnas via Teams och länken skickas via lågstadiet.
Anmälning senast 31.1.2022
Bekantningsdag ti 3 maj kl 8.30-12.00: Eleverna bekantar sig med sin blivande klass och klassföreståndare, följer med undervisnig och får öva sig på att vara elev i Helsinge skola.
STUDIERNA I HÖGSTADIET – självständiga studier och nya kompisar
Det sker många ändringar i skolarbetet när eleven börjar i sjunde klass. Eleven har inte längre en "egen" klasslärare utan flera ämneslärare har hand om undervisningen. En av ämneslärarna är elevens klassföreståndare, som sköter både klassens ärenden och kontakten med vårdnadshavarna.
I åk 7-9 studerar eleverna följande ämnen:
- Svenska och litteratur
- A1-språk, finska
- A2-språk, engelska
- Matematik
- Biologi och geografi
- Fysik och kemi
- Hälsokunskap
- Religion eller livsåskådningskunskap
- Historia och samhällslära
- Musik, bildkonst, slöjd, gymnastik, huslig ekonomi
Dessutom har alla elever elevhandledning och tillvalsämnen. Tillvalsämnen för åk 8 och 9 väljs under åk 7, ur två "paket" (ett av följande; franska, tyska, aktivt medborgarskap eller informationsteknik och företagsamhet samt ett av följande; bildkonst, musik, teknisk- eller textilslöjd eller huslig ekonomi).
Religion/Livsåskådning
- De elever som hör till den evangelisk-lutherska församlingen väljer evangelisk-luthersk religionsundervisning.
- Elever som inte hör till något trossamfund väljer antingen evangelisk-luthersk religionsundervisning eller livsåskådning.
- Elever som hör till andra trossamfund (t.ex. ortodox, katolsk eller muslimsk trossamfund) kan välja evangelisk-luthersk religionsundervisning, livsåskådning eller undervisning enligt läroplanen i den egna trossamfundets religion förutsatt att det finns minst tre elever som önskar det.
Finska
De flesta elever i vår skola kommer från tvåspråkiga hem och läser då modersmålsinriktad finska (mofi) som inte är samma som "äidinkieli" i finska skolor. Elever som inte pratar finska som hemspråk eller har en naturlig kontakt med finska i sin närmiljö brukar studera finska enligt läroplanen i traditionellt undervisad finska (trafi). I små skolor ordnas ibland inte "trafi-finska", och då bör man tänka efter vid övergången till åk 7 vilken inriktning som är den rätta för eleven.
B2-språk
I Helsinge skola kan man studera franska och tyska som valfria ämnen. Valet görs inför åk 7 då studierna inleds. Ett nytt främmande språk kräver läxläsning och engagemang och rekommenderas inte för elever med språkliga svårigheter. De elever som läser B2-språk väljer som sitt andra tillvalsämne inför åk 8 och 9 ett konst- och färdighetsämne (musik, bildkonst, slöjd eller huslig ekonomi).
Fördjupade studier
Man kan välja fördjupade studier i musik om man har det som specialintresse.
Elever som har inlett fördjupade musikstudier i åk 3 kan fortsätta med dessa i åk 7-9. Även andra elever kan ansöka till studier i fördjupad musik, förutsatt att de har de kunskaper som studierna förutsätter. Nya elever ska delta i ett lämplighetstest (8.2.2021 kl. 15). Ifall man går på musikklassen kan man inte välja ett annat konst- och färdighetsämne (bildkonst, huslig ekonomi, textil- eller tekniskslöjd) som tillval i åk 8-9. Info om musikstudierna ges i samband med infomötet 19.1.2021.
Smågruppsundervisning
Smågruppsundervisning ordnas i åk 7-9 i vissa ämnen. Eleverna studerar enligt allmän eller anpassad läroplan. Ämnen undervisas i mindre grupp av specialklasslärare eller ämneslärare. Ifall ni vill ansöka om plats i smågrupp, diskutera med klassläraren och specialläraren i er skola och kryssa i det alternativet på anmälningsblanketten. En plats i smågruppsundervisning förutsätter att det finns ett utlåtanden om inlärningssvårigheter.