Vi visste att vi skulle vinna!

Vi visste att vi skulle vinna!

Den var en sån där dag då alla bitarna föll på plats men då pusslet ändå inte formade ett segertecken. Det var ett sånt där pussel som man går tillbaka till affären med. Man förklarar att det är orimligt att erbjuda ett sånt spel. Man reklamerar och får tillbaka sina pengar men man är ändå inte nöjd. Man hade ju klarat pusslet. Det var rätt men istället fick man ödsla tid och energi. Man är besviken.

Pekka Pouta hade lovat regnväder. Solen sken. Helsinges tränare stod ensam vid planen med en kvart kvar till första avspark. Inga spelare var på plats. Tränaren skrev ett stressat wilmameddelande. Undrade var spelarna var. Dålig stil. Ansvarslöshet. Nonchalans. Då kom de runt hörnet. Hela laget. De hade själva organiserat uppvärmningen. De var redo. De behövde bara sina guldgula matchtröjor med Helsinge skrivet så där nära hjärtat. Daniele de Rossi hade sitt klubbmärke lika nära sitt hjärta när han spelade sina 557 matcher för Roma. Idag skulle Emil Vikström bli Helsinges egen de Rossi.

Sensommaren doftade seger och framgång. Vi visste att vi skulle bli obesegrade. Vi visste att vi skulle vinna men vi visste inte att det ändå inte skulle räcka.

Roni-Casper kommer att vara kapten i vårt lag hädanefter. En etta. Men vilken inställning och teknik! Elias och Emil kommer fira många mål tillsammans. Rickard och Waldemar “helsinge-har-aldrig-haft-en-bättre-målvakt-tidigare” Hellbom kommer skänka mycket trygghet till kommande års lag. Årets ettor var så hungriga att läpparna nästan blödde.

Prakticum har cirka 1100 studerande. De har alltså 7,33 gånger fler studerande än oss. Det är skillnad. Så stor att den är svår att förstå. Men vi vann matchen med 2-1 eftersom vi var bättre. Prakticum var inte besvikna över förlusten mot Helsinge, de var glada att de bara förlorat med 2-1.

Lärkan tog i år emot fem nya parallellgrupper med cirka 30 studerande per grupp. De tog alltså emot nästan lika många ettor som vi har studerande. I hela skolan. Det är skillnad. Den skillnaden syntes inte på planen. Det var ettornas förtjänst igen, men också tvåornas. Felix och Rasmus var pålitliga. Rasmus vann dueller och var på rätt plats. Felix använde sin kropp, fördelade bollar med precision. Felix spelade varje sekund av turneringen. Tränaren vägrade byta ut honom trots att några lagkamrater tyckte att han såg lite trött ut. Spelsinnet höll honom kvar.

0-0 mot Lärkan. Vi var ganska nöjda men Lärkan var glada. De kvittrade.

Brändö har en specialiseringslinje i idrott och har ungefär 450 studeranden. Hela Helsinge gymnasium har cirka 150 studeranden.

Brändö är alltid bra. De har spelare från pojklandslag och från topplag i området.

Idag var Helsinge lika bra. Det var ettornas, tvåornas och framförallt treornas förtjänst. Lemberg skänkte laget trygghet och tuffhet, Båsk visade spelglädje. Ville springa och orkade springa. Rontu försvarade och kämpade. Gnällde aldrig. Slet. Men oftast är det väl så att man bäst minns det som hände i slutet? Nicolas Hanner. Vilken spelare och vilken inställning! Om de Rossi haft ett sådant hjärta hade han orkat några säsonger till i Roma.

Helsinge låg under med 0-2. Hanner fick ett knä i huvudet. Blev liggande. Blev förbannad för missad målchans. På motspelaren. På domaren som inte tyckte att han skulle bli så förbannad, trots att motspelaren höll på att skicka honom till Tölö sjukhus. Klart man blir förbannad! Hanner gick av planen. De flest skulle ha legat kvar där men Hanner kom tillbaka på plan. Sprang sig fri och sköt stenhårt, kliniskt in bollen bakom en chanslös målvakt. Brändö bytte genast in sin stjärna. Han som nog egentligen var fööör bra för att få vara med i en skolturnering. Brändö var nervösa. Med all rätt. Med sekunder kvar av matchen sprang Hanner sig fri igen och med ännu större bestämdhet dunkade han in bollen bakom Brändö-keepern. Vi firade segerrusigt! En segerkänsla trots oavgjort. Men, mot ett så starkt lag skulle ett oavgjort egentligen vara omöjligt, i alla fall på pappret. Men fotboll avgörs inte på det underlaget. Papper alltså. Det sade demontränaren Sven-Göran Eriksson en gång. Så rätt han hade och har. När matchen börjar är teknik, erfarenhet och kondition viktigt men det är inställningen som är avgörande. Oavsett ditt namn måste inställningen finnas. Inget lag hade vår inställning och vår vinnarattityd.

Marcus och Daniel spelade inte många minuter men de gnällde inte. De vet att man måste ha en bred trupp om man ska slåss mot de stora gymnasierna. Det visar på en annan typ av inställning. Lika viktig.

Domaren blåste av matchen genast efter vårt 2-2-mål. Turneringen var slut och vi hade gått vidare. Pusslet var lagt men en lärka viskade att det ändå inte räckte. Brändö hade fem poäng och plus tre i målskillnad, Lärkan hade fem poäng och plus två i målskillnad. Vi hade fem poäng och plus ett i målskillnad. Två lag går vidare...

Livet går vidare.

Futurum nobis est!

  • Publicerade: 05.09.2019

Helsinge gymnasium

PB 8516

01030 Vanda stad

Besöksadress:

Övitsbölevägen 3

01510 Vanda, Finland

Rektor: Johanna Blomstedt,
tel. 040 749 2532, johanna.blomstedt(at)vantaa.fi

Sekreterare: Susann Gädda,
tel. 050 314 6265, susann.gadda(at)vantaa.fi

Lärarrum:
tel. 040 193 6460

facebook instagram