‍De första digitala studentproven ordnades hösten 2016 och därefter digitaliseras studentexamen stegvis. Övergångstiden går ut våren 2019 då alla delar av studentexamen kommer att avläggas elektroniskt.

De digitala studentproven avlägger du på din egen bärbara dator. Gymnasierna är tvungna att ha reservdatorer på plats (10% av antalet skribenter) som tas i bruk ifall en studerandes egen dator slutar fungera under provet. Till ett digitalt prov ska du ha med dig identitetsbevis (t.ex. pass eller körkort), dator och strömsladd, hörlurar och penna. Eftersom vi använder oss av ett trådburet nätverk bör du se till att din dator har ett uttag för nätkabel, om inte så bör du ta med en adapter för Ethernet-anslutning. De digitala studentproven startas från en USB-sticka som du får vid provets start, du bör därför se till att du har ett ledigt USB-uttag samt att du klarar av att boota din dator från en USB-sticka. Här ser du vilka andra krav studentexamen ställer på din dator.

Bekanta dig med studentexamensnämndens anvisningar till studerandena i god tid före proven, där finns bl.a. länkar till videoinstruktioner över hur provsystemet fungerar, t.ex. hur du ordnar fönstren på skärmen, lägger till skärmdumpar, m.m.

Mer information om de digitala studentproven hittas på studentexamensnämndens sidor samt på Digabis projektsida.

Helsinge gymnasium

PB 8516

01030 Vanda stad

Besöksadress:

Övitsbölevägen 3

01510 Vanda, Finland

Rektor: Johanna Blomstedt,
tel. 040 749 2532, johanna.blomstedt(at)vantaa.fi

Sekreterare: Susann Gädda,
tel. 050 314 6265, susann.gadda(at)vantaa.fi

Lärarrum:
tel. 040 193 6460

facebook instagram