I Helsinge gymnasium använder vi Google Classroom (G Suite) som lärplattform. Wilma är igen det viktigaste verktyget för intern kommunikation och där ser du ditt schema, dina kursvitsord, m.m. När du studerar vid Helsinge gymnasium har du två olika login:

  • ett till Vandas nätverk, eduvantaa. Med detta användarnamn loggar du in på skolans datorer, om du tillfälligt behöver låna en sådan. Med samma login loggar du in på Wilma. Adressen till Wilma är vantaa.inschool.fi. Det går även att ladda ner en appversion av Wilma, men vänligen notera att den inte har alla funktioner som webbversionen.
  • ett login till ditt @helsinge.fi-konto. Med det (fornamn.efternamn@helsinge.fi) loggar du in på G Suite, Googles tjänster för skolor. G Suite finns som webbversion och som appversion för telefoner och surfplattor. Webbversionen och appversionen skiljer sig litet från varandra till utseende och funktioner. Inloggningen sker genom att logga in på Classroom (classroom.google.com), Drive (drive.google.com), Kalender (calendar.google.com) eller Gmail (mail.google.com).

Om du har andra konton på Google lönar det sig att kolla med vilket konto du är inloggad med om det känns att du inte hittar dina filer eller att appar inte fungerar så som de borde.

I början av en kurs ger läraren dig en anslutningsnyckel för kursrummet i Classroom. Gå till Classroom och fyll i anslutningsnyckeln där. Varje basgrupp har även ett eget grupprum i Classroom som administreras av din grupphandledare. Se till att du har gått med i grupprummet, för där sätts det in viktig aktuell information, bl.a. provutgivningsschema, instruktioner för tentanmälan, m.m.

Google Drive är en ypperlig molntjänst. Se till att redan i början ha ordning på dina filer. De filer som skapas under kurser hittar du under Classroom-mappen. Det är bra att lära sig dela filer med varandra! Grupparbeten lönar det sig oftast att arbeta på i samma fil eller i alla fall i samma mapp eller Team Drive. Då finns det ingen risk för att ni tappar bort ert arbete. Utrymmet på Google Drive är obegränsat.

Du får gärna använda dig av din @helsinge.fi-e-postadress. Du kommer åt din e-post under mail.helsinge.fi. Alla studerande hör även till en basgrupps e-postgrupp (basgrupp18@helsinge.fi når alla abiturienter, basgrupp19@helsinge.fi når alla andra årets studerande och basgrupp20@helsinge.fi når alla första årets studerande). Lärarna hör alla till hegylarare@helsinge.fi. Då du har blivit student från Helsinge gymnasium får du fortsätta att använda ditt @helsinge.fi konto i ett år efter att du blivit student - därefter stängs ditt helsingekonto.

Eftersom datorn är ett viktigt verktyg både i gymnasiestudierna och i de digitala studentproven förväntar vi oss att varje studerande har en egen bärbar dator till sitt förfogande redan vid studiestart. I Helsinge gymnasium finns det ett öppet trådlöst nätverk och under digitala kursprov använder vi främst ett trådlöst provnätverk och proven skrivs på Abitti, en provmiljö som liknar den som används i de digitala studentproven. Ifall din dator har problem med den trådlösa anslutningen kan dock även nätkabel användas under kursproven, och därför bör du se till att din dator har ett uttag för nätkabel, eller om inte så bör du ta med en adapter för Ethernet-anslutning till provtillfällena, liksom även till de digitala studentproven. Både digitala kursprov och digitala studentprov startas från en USB-sticka som du får vid provets start, du bör därför se till att du har ett minst ett ledigt USB-uttag samt att du klarar av att boota din dator från en USB-sticka. Du behöver även en laddare och hörlurar. Observera att inga trådlösa hörlurar, datormus, tangentbord o.dyl får användas i kursprov eller studentexamensprov. Hörlurar försedda med Bluetooth duger alltså inte - även om det går att koppla en externs sladd till dem.

Vad gäller hjälp med att välja en lämplig dator för gymnasiestudierna är det bra att bekanta sig med studentexamensnämndens krav. I klartext innebär de att en bärbar dator med tillräckligt minne fungerar bra. Det som ni vill tänka på är att RAM-minnet bör vara minst 4 GB och det behövs ett uttag för 3,5mm-hörlurar eller en ledig USB-port för USB-hörlurar, minst en USB 3.0-port (för Abitti-usb-pinnen) samt en möjlighet att koppla in en ethernetkabel (med eller utan adapter (usb-c)). Arbetstiden med batteriet bör vara minst 6 timmar och vikten på datorn bör vara högst 1,5 kg (eftersom studeranden ska orka bära med den varje skoldag), en CD-station behövs inte. Det är svårt att ge tips angående märke och modell, det är bäst att be om råd i affären eller höra sig för vad andra studerande varit nöjda med. Tänk dock på att datorn bör hålla slitage och att transporteras av och an i minst 3-4 år. Vad gäller nya bärbara Mac-datorer (årsmodell 2018 eller nyare) saknar många port för ethernetkabel. Det som du då behöver är en adapter, antingen med USB eller med Thunderbolt. Trots adapters etc. har de nya Mac-datorerna ändå varit problematiska och vägrat starta i provmiljön eller så att hörlurar, tangentbord slutat fungera då man bootat datorn. Det lönar sig att lusläsa Abitti-instruktionerna noggrant här och inte lita på det försäljarna i affären säger. Det finns även alternativet med en färdig Abitti-kompatibel dator via lukiolaiskannettava.fi som kan vara intressant att bekanta sig med.

Dessutom finns det modeller på marknaden som saknar “normal” USB-port. Då krävs det även adapter för det. Vad gäller Chromebooks finns det vissa modeller som fungerar med Abitti och sådana som inte fungerar med Abitti, p.g.a. detta kan vi inte rekommendera Chromebooks som en stabil dator att arbeta med i gymnasiet.

Om du behöver teknisk hjälp, be gärna andra studerande och lärare om råd. Hjälp med användarnamn, lösenord, m.m. får du även av IKT-stödlärare Charlotte Elf-Grandin.

Helsinge gymnasium

PB 8516

01030 Vanda stad

Besöksadress:

Övitsbölevägen 3

01510 Vanda, Finland

Rektor: Johanna Blomstedt,
tel. 040 749 2532, johanna.blomstedt(at)vantaa.fi

Sekreterare: Susann Gädda,
tel. 050 314 6265, susann.gadda(at)vantaa.fi

Lärarrum:
tel. 040 193 6460

facebook instagram